Dezvoltarea locală se realizeaza în principal din: veniturile proprii realizate la nivelul fiecărui UAT, prin contractare de datorie publica pentru investitii de interes local și atragerea de finantari europene. Exista un numitor comun pentru metodele prin care se realizeaza dezvoltarea locală, si acesta il reprezinta veniturile proprii. Aproximativ 60% din veniturile proprii ale UAT provin din cote defalcate din impozitul pe venit. Asta înseamnă ca principala sursa de dezvoltare locală o reprezintă impozitele pe venit plătite antreprenoriatul local. Pe lângă cotele defalcate din impozitul pe venit o, alta sursa de venit o reprezintă impozitul pe proprietate iar, dacă vorbim de antreprenoriatul local, el contribuie cu încă aproximativ 10%.
Tragem concluzia firească că dependența bugetului local
de mediul antreprenorial local este de peste 70%
O administrație locală care nu este conectata la mediul de afaceri local riscă sa fie luată prin surprindere atunci când, din anumite motive, o societate comercială trebuie să-și restrângă activitatea și să facă concedieri, vrea sa isi relocheze activitatea, are probleme financiare și implicit nu poate sa plătească taxele și impozitele.
Aceste evenimente fac ca execuția bugetară, din punct de vedere a veniturilor, să fie una foarte volatilă și poate genera apariția plăților restante și, în final, apariția de arierate cu efect negativ asupra încasări cotelor defalcate și imposibilitate de a contracta datorie publica locala.
Ținând cont de contextul actual, inflație foarte mare, mediu economic instabil si lipsa predictibilității, se impune ca administrația locala sa devina un partener solid al antreprenorilor locali. Un partener care sa fie foarte preocupat de nevoile investitorilor locali, sa comunice constant si eficient si sa evite percepția comuna in Romania de sistem birocratic.
Lipsa predictibilității și criza care se anunța se vor accentua și multe din decizii se vor amana atât din partea antreprenorilor, de face noi investiții , cat și a consumatorilor, care-si vor reduce consumurile la nivelul necesităților de supraviețuire.
Echipa noastră își propune să reducă până la eliminare asperitățile naturale rezultate pe de o parte din nevoia primăriei de a impune sistemul legislativ curent și a parcurge toți pașii legali necesari materializării oricărei inițiative locale si nevoia mediului antreprenorial de a obține reacții foarte rapide, imediate chiar, la orice nevoie.
Pentru a ajuta, vă propunem implementarea unui sistem de comunicare bidirecțională, cu clare avantaje pentru ambele părți.
Ne dorim ca administrațiile publice locale să devină un exemplu de bune practici în relația cu persoanele juridice, prin urmare, pentru a ajuta implementarea unui sistem de comunicare bidirecțională, cu clare avantaje pentru ambele parți, Grus Consultor vă propune să implementeze un rol de mediator – susținător al relațiilor dintre primărie si mediul de afaceri, bazat pe experiența noastră atât in administrație locală căt si expunerea intensiva in mediul de afaceri din Romania. Vă vom integra profilul public in baza noastra de date, exemplu de structura de informații in diagrama de mai jos:
Know-how-ul adunat ne permite sa ajutam comunitatea de afaceri să-și valideze necesitățile, să se pună de acord și să le propună primăriei într-un format si cu condiții compatibile cu normele legale si cu niște așteptări corecte în termeni de timpi de derulare și șanse de reușită.
Noi suntem 112 pentru relația cu mediul de afaceri!
Suntem pregătiți sa întâlnim într-un cadru formal membri comunitarii de afaceri, atât periodic, cu o agenda transparenta si predictibila, cat si ad-hoc, când au probleme arzătoare.
Va propunem atenției următoarea lista de servicii de consultanță, ca propunere incipientă, pe care ne dorim sa o dezvoltam împreună:
Promovarea UAT-ului pentru atragere de investiții locale: membership in diverse camere de comerț, participarea la diverse conferințe/întâlniri cu investitori locali si internaționali, crearea unui birou in relația cu investitorii.
Întâlniri periodice cu mediul de afaceri, dezbateri pe teme importante ce țin de decizii locale, in care sa transmitem atăt planurile de dezvoltare si suport ale primăriei, sa urmărim evoluția proiectelor începute împreună cât și sa captăm noi chestiuni care necesita suportul si atenția noastră.
Inventarierea potențialului local din punct de vedere patrimoniu, potențial de investiții, oportunități de afaceri, forța de muncă, finmanțări și fonduri și infrastructură.
Board local format din primele zece societăți comerciale. Implementarea unui sistem de guvernanță de afaceri prin instituirea și coordonarea unui board local, in care Grus Consultor reprezintă UAT.
EWS - early warning system - alertarea timpurie cu priviere la apariția anumitor evenimente economico-financiare care ar putea afecta veniturile UAT-ului și degradarea situației economice a locuitorilor uat-ului.
Transpunerea solicitărilor valide si validate ale antreprenorilor locali in documente de tip ciornă care au forma necesara și pot deveni sau pot fi integrate in hotărâri de consiliu local.
Implementarea unui Cash flow al primăriei care să poată să prevină apariția plăților restante și/sau a arieratelor.
Implementarea metodologiei AGILE la nivelul primăriei. Metodologia AGILE este recunoscută pe scară largă ca o modalitate de livrare a proiectelor și o abordare generală de lucru, cu un istoric dovedit de a furniza mai multă valoare pentru organizații, mai rapid și prin livrabile de calitate superioară, în comparație cu metodologiile tradiționale. Vom folosi o adaptare a metodologiei Agile pentru proiecte cu o implementare Kanban.
Digitalizarea si implementarea într-un portal a unui flux de documente si chestionare aflate continuu (24/7) la dispoziția antreprenorilor locali, prin care sa își poată manifesta principalele solicitări/nemulțumiri legate de relația cu administrația locala, împreună cu implementarea unui sistem de trasabilitate si urmărire a acestor formulare.
Consiliere adresata antreprenorilor locali dpdv al finanțării activității curente.
Implementarea pe portalul local al unui târg de job-uri deschise de către investitorii locali care va ajuta la mărirea transparenței disponibilității locurilor de muncă din oraș, scăderea șomajului, ajutarea companiilor sa angajeze mai bine și mai repede.
Grus Consultor promoveaza activ Brand-ul Felix Urbis ca o certificare a orașelor românești privind calitatea relației primăriei cu
mediul de afaceri, deschiderea pentru noi investitori, pentru parcuri industriale sau facilități fiscale pentru mediul de afaceri.
Certificare Felix Urbis este promovata national si international
După o perioada de un an de aliniere a proceselor, de implementare a unor mecanisme benefice mediului de afaceri și a noilor investitori, vom celebra oficial certificarea Felix Urbis a orașului și vom comunica pe toate canalele media acest lucru într-un eveniment din media tipărită, cea online și canale TV de stiri.
Orașele certificate pot afișa panoul Felix Urbis la intrarea in oras, pe Google Maps sau
pe site și in documentele oficiale.
Multe mulțumiri pentru interesul arătat, așteptăm cu drag să lucrăm împreună!
Vă invităm să ne transmiteți orice intrebare la adresa public@grus.ro sau la telefon 0775501404.
Echipa Grus Consultor - Sector Public